Slovenski umirovljenici s više od 622 eura ostali bez regresa

Bez autora
Jul 31 2012

Slovenskim umirovljenicima isplaćeni su u utorak uobičajeni godišnji dodaci za odmor i rekreaciju, ali je po prvi put bez popularnog "regresa" ostalo skoro 200.000 umirovljenika s mirovinama iznad 622 eura, što je rezultat mjera štednje u svibnju potvrđenih u parlamentu, koje su stupile na snagu unatoč tadašnjim prosvjedima umirovljeničkih udruga i prosvjedima pred parlamentom. Zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da su s redovnim mirovinama za srpanj isplaćeni regresi za 395.000 umirovljenika, dok je onih koji nemaju pravo na regres prema zakonu o stabiliziranju javnih financija oko 200.000, a riječ je o umirovljenicima kojima mirovina prelazi 622 eura. Umirovljenici s mirovinama do 414 eura dobili su godišnji regres od 368 eura, onima koji imaju mirovinu u rasponu od 414 do 518 eura isplaćen je regres od 223 eura, a onima s mirovinom u rasponu od 518 do 622 eura samo po 166 eura.

Slovenski umirovljenici s više od 622 eura ostali bez regresaSlovenskim umirovljenicima isplaćeni su u utorak uobičajeni godišnji dodaci za odmor i rekreaciju, ali je po prvi put bez popularnog "regresa" ostalo skoro 200.000 umirovljenika s mirovinama iznad 622 eura, što je rezultat mjera štednje u svibnju potvrđenih u parlamentu, koje su stupile na snagu unatoč tadašnjim prosvjedima umirovljeničkih udruga i prosvjedima pred parlamentom.

Zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da su s redovnim mirovinama za srpanj isplaćeni regresi za 395.000 umirovljenika, dok je onih koji nemaju pravo na regres prema zakonu o stabiliziranju javnih financija oko 200.000, a riječ je o umirovljenicima kojima mirovina prelazi 622 eura.

Umirovljenici s mirovinama do 414 eura dobili su godišnji regres od 368 eura, onima koji imaju mirovinu u rasponu od 414 do 518 eura isplaćen je regres od 223 eura, a onima s mirovinom u rasponu od 518 do 622 eura samo po 166 eura.

Pučko pravobraniteljstvo za ljudska prava već je ranije najavilo da će se na zakonska rješenja žaliti ustavnom sudu, ali je za promjene zakona o štednji po ocjenama pravnika malo mogućnosti jer ustavni pravnici smatraju da regres za razliku od mirovine nije ustavom zajamčeno pravo.

Kako navode slovenski mediji, više je mogućnosti da dođe do promjena zakona o stabilizaranju javnih financija u dijelu u kojem se on odnosi na smanjenje mirovina koje se uplaćuju iz državnog proračuna i mirovine umirovljenika koji su prije umirovljenja radili za neku od tvrtki s područja bivše Jugoslavije koje su imale sjedište izvan Slovenije ili primaju dodatak za sudjelovanje u NOB-u.

O toj mogućnosti na jesen će raspravljati i ustavni suci, a i neke stranke vladajuće koalicije premijera Janeza Janše dopustile su mogućnost da se naprave zakonske izmjene kako bi se uklonile moguće nepravde koje je izazvao zakon koji je usvojen u brzoj parlamentarnoj proceduri radi smanjenja proračunskog deficita jer je moguće da je u nekim odredbama zakona došlo do grešaka.

Slovenski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da će samo na račun smanjenja iznosa za regres ove godine uštedjeti oko 50 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik